Vi kommer att ha en borgerlig vigsel. Det finns väl lite olika anledningar till det, men den främsta är att Magnus inte är medlem i Svenska Kyrkan. När jag säger det brukar de flesta påpeka att det räcker med att en av parterna är medlem, men saken är den att Magnus har gått ur Svenska Kyrkan för att han inte vill ha med kyrkan att göra, och det respekterar jag.
Detta betyder dock att vi behöver göra lite research på hur en borgerlig vigsel går till eftersom ingen av oss har närvarat vid en sådan. Vi har fått reda på att det ska vara två vittnen, och eftersom vi från början lekte med tanken på att gifta oss med bara min pappa och Magnus mamma som vittnen så kändes det naturligt att välja dem även nu.
Tina föreslog att vi kanske skulle ha någon som läste en text eller sjöng en sång för att fylla ut vigseln lite, och det fick mig att börja undersöka vad som faktiskt ingår i en lång version av en borgerlig vigsel, då jag vet att den korta versionen i princip bara består av: “Tager du…”.
Först hittade jag en text som kändes väldigt gammaldags och något underlig:
“Äktenskapets ändamål är enskildas väl och samhällets bestånd. Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Tar alltså du NN denna NN till din hustru att älska henne i nöd och lust?” (Svar Ja)
“Tar du NN denna NN till din man att älska honom i nöd och lust? (Svar Ja)
“Ge varandra handen till bekräftelse på detta” (Före handslaget kan mannen lämna kvinnan en ring.)
“Jag förklarar er nu för äkta makar. Glöm aldrig att det löfte om trohet som ni nu har avlagt. Lev med varandra i inbördes aktning, kärlek och förtroende, och besinna ert ansvar mot kommande släkten. Må endräkt och lycka råda i ert äktenskap och i ert hem”
Jag kan inte påstå att jag gifter mig för samhällets bestånd, jag vet inte varför jag ska komma ihåg ett löfte om trohet som jag inte kan se att jag ger någonstans, och det skulle kännas lite underligt att avsluta vigseln med ett handslag.
När jag letade vidare hittade jag istället den här:
“Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra. Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap. Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag: Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?
(Svar: Ja.)
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?
(Svar: Ja.)
(Paret kan växla ringar.)
Jag förklarar er nu för äkta makar.
När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit. (Texten författad av Per Anders Fogelström.) Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap.”Källa: http://www.brollopsguiden.se/vigsel/vigselceremonin/227
Den här texten tycker jag mycket om. Jag älskar tanken om att ett äktenskap innebär att man respekterar och stöttar varandra, och att vi är två individer som genom vår gemenskap hittar styrka. Det stämmer så väl överens med hur vårt förhållande fungerar; att vi turas om att stötta varandra i situationer som vi finner jobbiga.
Den här texten läses i Stockholms Stadshus, men vad jag kan se så används den även på andra ställen, så den här texten (eller en liknande) torde vara den som vi får höra på vår bröllopsdag.
Bildkälla: Hylte.se
Åh Per Anders Fogelström är en av mina favoritförfattare, så är inte förvånad över hur bra texten är.
Jätteintressant sida! Har ingen aning om hur giftemål fungerar så det här blev väldigt informativt. Sen hejar jag på Magnus och Marie som par och blir så himla glad av att läsa om detta <3 <3 <3